Przejdź do treści

Szkolny Konkurs Gastronomiczny

    Deser w roli głównej

    deser

    Ogłaszamy szkolny konkurs gastronomiczny.

    Zapraszamy uczniów chętnych do udziału.

    1. Tematem przewodnim tegorocznego konkursu będzie deser regionu chełmińskiego (regionalny lub z surowców Ziemi Chełmińskiej).
    2. Należy wykonać 6 porcji deseru (2 porcje do oceny i ekspozycji, 4 porcje do degustacji).
    3. W konkursie biorą udział zespoły dwuosobowe z klas gastronomicznych.
    4. Maksymalna liczba zespołów wynosi 5 drużyn.
    5. O zakwalifikowaniu się do konkursu decyduje kolejność zgłoszeń wraz z dostarczonymi recepturami.
    6. Kompletna receptura powinna zawierać normatyw surowcowy oraz sposób wykonania.
    7. Ostateczny termin zgłaszania mija 20 kwietnia 2015r. o godzinie 12:00.
    8. Konkurs składa się z dwóch etapów:
    • 28 kwietnia od 8:00 do 11:30 wykonanie deseru w pracowni technologiczno-towaroznawczej.
    • 29 kwietnia od 9:50 do 11:30 nastąpi porcjowanie, dekorowanie i podanie deserów oraz degustacja i ocena jury.
    1. Ocenie podlegać będą:
    • estetyka i wykonanie receptury w formie papierowej,
    • proces produkcji deseru,
    • stopień trudności,
    • dekoracja i sposób podania,
    • dobór surowców regionalnych.
    1. Organizatorzy zapewniają zakup surowców do kwoty 70,00 zł/drużyna.
    2. Informacji udzielają nauczyciele: Edyta Chrapińska i Agnieszka Podlaszewska.

     

    Serdecznie zapraszamy!

    Dostępność