Deser w roli głównej
Ogłaszamy szkolny konkurs gastronomiczny.
Zapraszamy uczniów chętnych do udziału.
- Tematem przewodnim tegorocznego konkursu będzie deser regionu chełmińskiego (regionalny lub z surowców Ziemi Chełmińskiej).
- Należy wykonać 6 porcji deseru (2 porcje do oceny i ekspozycji, 4 porcje do degustacji).
- W konkursie biorą udział zespoły dwuosobowe z klas gastronomicznych.
- Maksymalna liczba zespołów wynosi 5 drużyn.
- O zakwalifikowaniu się do konkursu decyduje kolejność zgłoszeń wraz z dostarczonymi recepturami.
- Kompletna receptura powinna zawierać normatyw surowcowy oraz sposób wykonania.
- Ostateczny termin zgłaszania mija 20 kwietnia 2015r. o godzinie 12:00.
- Konkurs składa się z dwóch etapów:
- 28 kwietnia od 8:00 do 11:30 wykonanie deseru w pracowni technologiczno-towaroznawczej.
- 29 kwietnia od 9:50 do 11:30 nastąpi porcjowanie, dekorowanie i podanie deserów oraz degustacja i ocena jury.
- Ocenie podlegać będą:
- estetyka i wykonanie receptury w formie papierowej,
- proces produkcji deseru,
- stopień trudności,
- dekoracja i sposób podania,
- dobór surowców regionalnych.
- Organizatorzy zapewniają zakup surowców do kwoty 70,00 zł/drużyna.
- Informacji udzielają nauczyciele: Edyta Chrapińska i Agnieszka Podlaszewska.
Serdecznie zapraszamy!