Jak nakryć stół na różne okazje? Czym jest serwis rosyjski?


Serwowanie potraw metodą rosyjską charakteryzuje się tym, że na stole ustawia się pełne nakrycie, jak również półmiski i salaterki z potrawami oraz napoje alkoholowe i bezalkoholowe. Wymaga to szczególnie starannego doboru porcelany, szkła oraz sztućców, duże znaczenie przywiązuje się do dekoracji i estetyki stołów. Metodę tę preferuje się przy organizowaniu małych stołów okolicznościowych z okazji przyjęć, jak np. stół weselny, myśliwski, urodzinowy, imieninowy itd. Młodzież z klasy II TH na zajęciach z  obsługi konsumenta przygotowała stoły na wybrane przez siebie okazje, dzięki czemu sami zdali sobie sprawę, że najważniejszym elementem zastawy jest dobór dekoracji.

Wszystkie czynności przygotowawcze należy zakończyć przed wyznaczoną godziną przyjęcia. Na stołach ustawia się przekąski zimne w różnym asortymencie, takie jak mięsne, z jaj, jarzyn, sera oraz owoce i ciasta. Przygotowuje się również specjalny stół (bufet) z dodatkowymi potrawami i napojami, który należy ustawić w sali w taki sposób, aby konsumenci mieli wgląd na bufet. Dekoracja tego stołu musi  harmonizować z dekoracją na stole podstawowym.