Przejdź do treści

I turniej walentynkowy w Grubnie „Alchemia i amory w kuchni”

     Turniej kulinarny „Alchemia i amory w kuchni” Grubno, 9 luty 2013 r.

    Regulamin

    1. Organizatorzy:

    –  Towarzystwo Przyjaciół Dolnej Wisły,
    –   Hotel Centralny w Chełmnie,
    –  Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich  – sek. w Toruniu,
    –  Urząd Miejski w Chełmnie,
    –  Zespół Parków Krajobrazowych Chełmińskiego i Nadwiślańskiego,
    –  Zespół Szkół Centrum Kształcenia Praktycznego w Grubnie.

    2. Miejsce konkursu: Zespół Szkół Centrum Kształcenia Praktycznego w Grubnie, im. I. Łyskowskiego, 86-212 Stolno.

    3. Termin ogłoszenia konkursu: 21 styczeń 2013 roku.

    4. Termin nadsyłania zgłoszeń  do 4 lutego 2013 roku  do godziny 12:00 (decyduje kolejność zgłoszeń).

    5. Forma nadsyłania zgłoszeń: wypełniony formularz zgłoszeniowy, zamieszczony na stronach internetowych Towarzystwa Przyjaciół Dolnej Wisły (www.festiwalsmaku.pl) należy wysłać na adres: warsztaty.kulinarne@wp.pl.

    W tytule maila należy podać: Turniej kulinarny- Walentynki 2013.

    6. Termin rozpoczęcia konkursu: 9 lutego 2013 roku w Grubnie. Do godz. 9:30 w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Praktycznego (opis stanowisk w załączeniu) zbierają się uczestnicy turnieju. Po zapoznaniu z ciągiem gastronomicznym nastąpi rozpoczęcie współzawodnictwa.

    Ok. godz. 14:30 odbędzie się podsumowanie turnieju i wręczenie nagród.

    7. Uczestnikami mogą być:

    –  uczniowie szkół gastronomicznych (wraz ze swoimi nauczycielami) z województwa kujawsko-pomorskiego; każda szkoła może zgłosić jeden zespół dwuosobowy (w turnieju może brać udział jednorazowo maksymalnie 6 zespołów).

    8. Organizatorzy udostępnią chętnym do uczestnictwa w turnieju podstawowe produkty,        z których uczestnicy przygotują danie główne i deser.

    Każdy z zespołów przygotuje po 6 porcji dań konkursowych.

    Proponowane produkty do dania głównego to: gęsina (piersi gęsie uprzednio marynowane     w soku  z wytłoczonym   jabłek ze starych odmian) lub króliki oraz owoce morza (krewetki).

    Produkty, na bazie których ma zostać przygotowany konkursowy deser, to jabłka z Doliny Dolnej Wisły i maliny.

    Organizatorzy zapewniają wyżej wymienione produkty podstawowe. Ewentualne dodatki uczestnicy organizują we własnym zakresie.

    Uczestnicy zobowiązani są do zabrania ze sobą własnej zastawy, w której będą prezentowali konkursowe potrawy.

    9. Ocenie podlegać będzie:

    –        smak potrawy,
    –        estetyka sposobu podania,
    –        ustny opis (prezentacja) potrawy  przedstawiony przez wykonawcę/ wykonawców (2-3 minuty),
    –        możliwości komercjalizacji potrawy (przydatność do zastosowania w placówkach gastronomicznych).

    10. Jury konkursowe (propozycja):

    –        Jean Bos – wielokrotny zdobywca nagród na międzynarodowych konkursach kulinarnych, prezes EURO-TOQUES POLSKA,

    –        dr hab. Jarosław Dumanowski, prof. UMK,

    –        Marek Szczygielski, Wojewódzki Inspektor Jakości Handlowej Artykułów

    Rolno-Spożywczych,

    –        przedstawiciel TPDW,

    –        przedstawiciel  lokalnych mediów.

    11. W przypadku zdarzeń losowych i merytorycznie uzasadnionych okolicznościach organizatorzy zastrzegają sobie prawo zmiany niniejszego regulaminu turnieju kulinarnego.

    12. Przewidziane są cenne nagrody dla trzech pierwszych zespołów.

    Proponowane nagrody to bony o wartości zależnej od zajętego miejsca do zrealizowania    np. w firmie w Allgast  w Bydgoszczy na zakup naczyń lub innych akcesoriów:

    –        za I miejsce – bon o wartości 1000 zł,

    –        za II miejsce – bon o wartości 700 zł,

    –        za III miejsce – bon o wartości 400 zł.

    Wszystkim uczestnikom turnieju zostaną  wręczone imienne dyplomy.

    Serdecznie zapraszamy do udziału.

    Andrzej Wojciechowski

     

    Dostępność