Hotelarze przygotowują flipy barmańskie


Kurs barmański- 15.11.2012r. Barman jest specjalistą zajmującym się  odpowiednim doborem składników do napojów (zarówno alkoholowych jak i bezalkoholowych), właściwym określaniem ich proporcji i przygotowywaniem drinków zgodnie z oczekiwaniami klientów. Musi nie tylko znać przepisy i różne techniki przygotowywania napojów, ale  również wykazywać własną inwencję w modyfikowaniu czy tworzeniu własnych, autorskich mieszanek. Klienci lokali niejednokrotnie wymagają od barmanów doradzenia w wyborze napoju, bądź też oczekują stworzenia drinka dopasowanego do ich gustu. Hotelarze, jako przyszli pracownicy

zakładów hotelarsko-gastronomicznych, mieli szansę na sprawdzenie swych umiejętności związanych z zawodem barmana. Podajemy przepis na dobry flip:

Marzenie Surfera: 40 ml soku z jasnych winogron, 60 ml soku z kiwi , 40 ml soku bananowego, 1 żółtko jajka, 40 ml śmietany kremówki, kostki lodu, 40 ml wody mineralnej gazowanej, wiórki czekoladowe i spirala skórki limonki.Soki , żółtko i śmietanę kremówkę dokładnie wstrząsnąć w shakerze  z lodem, przecedzić przez sitko barmańskie do wysokich szklanek koktajlowych. Dopełnić wodą mineralną, udekorować wiórkami czekoladowymi i spiralą z limonki. Na zdrowie !!!