Przejdź do treści

Zostań Mistrzem wypieków świątecznych – konkurs

    REGULAMIN SZKOLNEGO KONKURSU „MISTRZ WYPIEKÓW ŚWIĄTECZNYCH”

    Konkurs skierowany jest do uczniów kierunków gastronomicznych i składa się z dwóch etapów. Zadaniem uczestników będzie przygotowanie autorskiej receptury na wypiek świąteczny. Receptura powinna składać się z:

    • NAZWY ,

    • NORMATYWU SUROWCOWEGO,

    • OPISU PROCESU TECHNOLOGICZNEGO.

    Recepturę należy zgłosić do 05.12.2022 nauczycielowi zawodu.

    Ocenie będzie podlegać :

    • Kreatywność w łączenie smaków i technik,

    • Zaawansowanie przepisu,

    • Zgodność z tematem konkursu.

    Spośród zgłoszonych prac komisja wybierze sześciu finalistów.

    Lista zwycięzców pierwszego etapu zostanie ogłoszona 06.12.2022. Finaliści zmierzą się w finale, który odbędzie się 14.12.2022 w pracowni 321. Czas trwania finału do 4 godzin. Organizatorzy zapewniają surowce do wypieków finałowych.

    W finale oceniane będą:

    • Kreatywność w łączenie smaków i technik,

    • Zgodność zastosowanych technik ze sztuką,

    • Higiena i jakość pracy,

    • Smak i wygląd efektu końcowego.

    Skład komisji:

    1. Edyta Chrapińska – Wicedyrektor Szkoły, nauczyciel zawodu,

    2. Krystian Głowacki – nauczyciel zawodu,

    3. Weronika Zacharzewska – nauczyciel zawodu,

    4. Iwona Sobieralska – szef kuchni internackiej.

    CELE KONKURSU

    • rozwijanie uzdolnień twórczych i doskonalenie umiejętności kulinarnych,

    • aktywizacja młodzieży w środowisku szkolnym,

    • zachęcanie uczniów do prezentacji swoich dokonań oraz reprezentowanie swojej szkoły,

    • upowszechnienie idei współzawodnictwa pomiędzy uczniami,

    Dostępność