Uczniowie naszej szkoły 11.05.2021 w ramach projektu „Nowoczesne kształcenie zawodowe w powiecie chełmińskim – II” udali się na wizytę studyjną do restauracji „Kuchnia Wysokich Lotów”, Lisie Kąty 20 w Grudziądzu. Było to szkolenie z zakresu finger food przeznaczone dla zawodu technik żywienia i usług gastronomicznych oraz kucharz. Uczestnicy poznali zasady sporządzania małych mieszczących się w dłoni przekąsek, wystarczających na kęs lub dwa. Finger Food to jednak coś więcej niż tylko mini dania. Są uniwersalne w zastosowaniu, mogą pełnić rolę przystawki, dania głównego, deseru i sałatki. Są przygotowywane w różnej postaci: musów, koreczków, kanapeczek, roladek, babeczek i wielu innych. Pojedyncze porcje finger food mogą być głównym poczęstunkiem podczas kameralnej rodzinnej uroczystości, wystawnego bankietu czy przerwy szkoleniowej.
Uczniowie podczas szkolenia nauczyli się wykonywać m. in.
- parfait z kurzej wątróbki z karmelizowaną cebulą,
- grillowaną cukinię z suszonym pomidorem i camembertem,
- crostini z tapenadą z czarnych oliwek,
- tatar z łososia z awokado, szalotką i sosem sojowym,
- jabłuszka kaparowe z parmezanem,
- małże nowozelandzkie z duszonym porem,
- carpaccio z buraka z orzechami włoskimi i gorgonzolą,
- krewetki z mango.