W związku z nadchodzącym Świętem Zakochanych w minioną sobotę w naszej szkole odbył się Turniej Kulinarny pod nazwą „Alchemia i amory w kuchni”. Wzięli w nim udział uczniowie szkół gastronomicznych z województwa kujawsko-pomorskiego. Przyjechały do nas reprezentacje Zespołu Szkół CKU w Gronowie oraz Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Toruniu. Zespół Szkół CKP w Grubnie reprezentowały uczennice klasy IV Technik Kucharz: Aleksandra Ostrowska, Katarzyna Ściślak pod opieką pani Grażyny Dombek oraz uczennice klasy IV Technikum Żywienia i Gospodarstwa Domowego: Natalia Banasiak, Izabela Dryps pod opieką pani Edyty Chrapińskiej. Aleksandra Ostrowska i Katarzyna Ściślak zajęły I miejsce w turnieju i wygrały dla szkoły bon na zakup sprzętu gastronomicznego o wartości 1000 zł. Potrawy przygotowywane przez uczestników konkursu nęciły barwami, zapachami i smakami. Na talerz trafiły króliki, krewetki przyrządzane z dodatkiem wina, orzechów, płatków róż, lubczyku i innych afrodyzjaków, także słodkości z dodatkiem malin: sorbety, babeczki, naleśniki, serniki, ciasteczka. Wszystko apetyczne, smakowite, pięknie podane.
W połączeniu z konkursem gastronomicznym odbywały się wykłady dr. hab. Jarosława Dumanowskiego prof. UMK „Miłosne potrawy w dawnej kuchni”, „Pieprzno i szafranno”, pokazy wyrobu pralinek przygotowane przez Restaurację „Centralna” oraz warsztaty kulinarne prowadzone przez Tomasza Kosińskiego – szefa kuchni Restauracji Hotelu Bohema w Bydgoszczy.
Dyskretną i profesjonalną obsługę Święta Zakochanych w grubnieńskiej szkole zapewnili uczniowie Technikum Hotelarskiego pod opieką pana Andrzeja Wojciechowskiego, pyszne jabłeczniki upiekli uczniowie II klasy Kucharz Małej Gastronomii z paniami Grażyną Dombek i Aleksandrą Hanisz.