REGULAMIN SZKOLNEGO KONKURSU „MISTRZ WYPIEKÓW ŚWIĄTECZNYCH”
Konkurs skierowany jest do uczniów kierunków gastronomicznych i składa się z dwóch etapów. Zadaniem uczestników będzie przygotowanie autorskiej receptury na wypiek świąteczny. Receptura powinna składać się z:
-
NAZWY ,
-
NORMATYWU SUROWCOWEGO,
-
OPISU PROCESU TECHNOLOGICZNEGO.
Recepturę należy zgłosić do 05.12.2022 nauczycielowi zawodu.
Ocenie będzie podlegać :
-
Kreatywność w łączenie smaków i technik,
-
Zaawansowanie przepisu,
-
Zgodność z tematem konkursu.
Spośród zgłoszonych prac komisja wybierze sześciu finalistów.
Lista zwycięzców pierwszego etapu zostanie ogłoszona 06.12.2022. Finaliści zmierzą się w finale, który odbędzie się 14.12.2022 w pracowni 321. Czas trwania finału do 4 godzin. Organizatorzy zapewniają surowce do wypieków finałowych.
W finale oceniane będą:
-
Kreatywność w łączenie smaków i technik,
-
Zgodność zastosowanych technik ze sztuką,
-
Higiena i jakość pracy,
-
Smak i wygląd efektu końcowego.
Skład komisji:
-
Edyta Chrapińska – Wicedyrektor Szkoły, nauczyciel zawodu,
-
Krystian Głowacki – nauczyciel zawodu,
-
Weronika Zacharzewska – nauczyciel zawodu,
-
Iwona Sobieralska – szef kuchni internackiej.
CELE KONKURSU
-
rozwijanie uzdolnień twórczych i doskonalenie umiejętności kulinarnych,
-
aktywizacja młodzieży w środowisku szkolnym,
-
zachęcanie uczniów do prezentacji swoich dokonań oraz reprezentowanie swojej szkoły,
-
upowszechnienie idei współzawodnictwa pomiędzy uczniami,