27.03.2021 uczniowie naszej szkoły udali się na wizytę studyjną do Hotelu Rondo na ulicy Mikołaja z Ryńska 11A w Wąbrzeźnie. Szkolenie to odbyło się w ramach projektu „Nowoczesne kształcenie zawodowe w powiecie chełmińskim – II” z zakresu owoców morza. Skierowane było dla uczniów kształcących się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych oraz kucharz. Początkujący kucharze z Grubna mogli pogłębić swoja wiedzę i umiejętności niezbędne do przygotowania potraw z owoców morza, czyli prawdziwych morskich rarytasów. Podczas warsztatów nauczyli się między innymi jak przyrządzać krewetki, mule, ostrygi oraz małże św. Jakuba. Dowiedzieli się również gdzie kupić owoce morza i na co zwrócić uwagę podczas ich zakupu. Dania, które przygotowali i skomponowali to:
- ostrygi w tempurze i majonezem wasabi,
- krewetki królewskie z grilla marynowane w maślance z tabule miętowym,
- homar thermidor z kawiorem z bakłażanem,
- omułki z chorizo, pomidorami i sałatką letnią,
- sercówki z cydrem, szałwią i salsą pomidorową,
- małże nowozelandzkie zapiekane z beszamelem i szpinakiem.