Przejdź do treści

Wiosenna Szkoła Gotowania we Francji

    DSC_0979Młodzież z ZS CKP Grubno została zaproszona do wzięcia udziału w „Wiosennej Szkole Gotowania” – projekt Erasmus Plus – w Tours we Francji w dniach 18-22 kwietnia. Motywem przewodnim na ten rok była gęsina.

    Profesor Jarosław Dumanowski z ramienia UMK wybrał do współpracy 3 wyróżniające się szkoły o profilu gastronomicznym, wśród nich ZS CKP Grubno. Naszą szkołę reprezentowały Daria Skrzyszewska z I THŻ oraz Aneta Czaja z III TŻ.

     

    Najważniejsze punkty programu:

     

    –  debata na temat szkolnictwa zawodowego z udziałem Grzegorza Łapanowskiego jurora Top Chef

     

    –  prezentacja filmu zrealizowanego w naszej szkole o tradycyjnych potrawach wigilijnych

     

    – degustacje produktów regionalnych

     

    – warsztaty dla uczniów z rozpoznawania win i serów

     

    – gotowanie z francuskim szefem kuchni dla 60 gości restauracji

     

    – wymiana doświadczeń z uczniami szkół gastronomicznych i hotelarskich z Rumunii, Francji, a także z Polski (Świecie i Toruń)

     

    – zwiedzanie miasta Tours położonego na Loarą, a także zamku Amboise i Close Luce – domu Leonarda da Vinci, w którym żył do śmierci. Obecnie znajduje się tam muzeum z prototypami maszyn wykonanych zgodnie ze szkicami genialnego konstruktora.

     

    Kolejna edycja Wiosennej Szkoły Gotowania odbędzie się Polsce. Grubno i Chełmno mają z pewnością wiele do zaoferowania, a zatem miejmy nadzieję, że organizatorzy uwzględnią wizytę u nas w swoim programie.

    Tagi:

    Dostępność