Jak co roku Zespół Szkół Centrum Kształcenia Praktycznego w Grubnie inaugurował obchody Dnia Św. Walentego. W dniu 12.02.2016 r. odbył się konkurs kulinarny dla szkól gastronomicznych z całego regionu „Alchemia i Amory w Kuchni”. Oprócz konkursu można było uczestniczyć w pokazach i warsztatach kulinarnych prowadzonych przez zaprzyjaźnionych szefów kuchni. Przewodniczącym jury był p. Tomasz Welter, szef kuchni hotelu w Rulewie, a członkami komisji p. Mateusz Bajera i Albert Bojarowski, Vistula Hotel w Świeciu, Michał Lorbiecki, szef kuchni i właściciel Bistro Bułka w Chełmnie, Michał Żulewski, szef kuchni Bistro Bułka w Toruniu i kucharz w Akademii Kulinarnej Studio „A” w Toruniu.
Gościliśmy też przedstawicieli różnych firm branżowych: UNOX – producenta pieca konwekcyjno-parowego pana Mariusz Wasielewskiego, firmy produkującej robot Coupe -pana Radosława Marczyńskiego oraz przedstawiciela dystrybucji kawy firmy Dictator pana Arkadiusza Pusza i Wojciecha Sienkiewicza. W sali architektury krajobrazu odbył się konkurs- „Aranżacja stołów Walentynkowych”, w którym uczestniczyli przyszli „hotelarze”.