Zespół Szkół CKP w Grubnie otrzymał specjalne zaproszenie na najbardziej prestiżową imprezę kulinarną w naszym regionie dzięki ścisłej współpracy z Towarzystwem Przyjaciół Doliny Dolnej Wisły i współorganizatorem Festiwalu w Grucznie. W tym wydarzeniu wzięły udział pani Edyta Chrapińska Grażyna Dombek z uczennicami Dominiką i Pauliną Lewandowską i Lidką Strzyżewską z kierunków żywieniowych. Było to wielkie wyróżnienie dla nas, a przede wszystkim dla młodzieży uczestniczącej w tak użej imprezie gastronomicznej.
Prestiż Konkursu Trendy Chef podkreśla fakt, że został nominowany do Kulinarnego Pucharu Polski 2013, otrzymał akredytację WACS na 2012r. Uzyskał również poparcie wśród Stowarzyszeń Kucharskich i Cukierniczych z Polski i zagranicy.
III edycja Konkursu ma nadal kontynuować cel, jaki został osiągnięty w poprzednim roku; skupia się on na odkrywaniu, poznaniu i prezentowaniu nowych talentów kulinarnych, a także na promowaniu osobowości kulinarnych.
Konkurs miał, poprzez wspólną wymianę doświadczeń, poznawać tradycję kuchni polskiej i umiejętnie dostosować ją do nowoczesności. Dzięki temu stworzymy bogate źródło informacji, które stanie się doskonałą bazą do tworzenia nowoczesnych aranżacji dań i deserów.
Organizatorzy chcieli, żeby nowe trendy zagościły w naszych restauracjach przez następny rok.
Nowi kulinarni odkrywcy i wirtuozi, idący z duchem aktualnej gastronomicznej mody smaku oraz aranżacji dań, nazywani są często- „Trendy Chef”
Polska arena kulinarna co roku wyznacza nowe trendy poprzez serwowanie nowych dań i deserów w wielu znakomitych restauracjach. Mimo to nadal podpatrujemy i uczymy się od najlepszych, dzięki temu tworzymy coraz to smaczniejsze, śmielsze, piękniejsze oraz nowatorskie potrawy, także w oparciu o nasze regionalne produkty.
Następnym podbojem kulinarnym będzie konkurs kuchni menonickiej w Chrystkowie.