Hotelarze przygotowują bufety tematyczne


SONY DSCWszystkie rodzaje bufetów są doskonałą formą prezentacji dań i produktów żywnościowych oferowanych przez restauracje. Każdy może być dowolnie skomponowany, dlatego bardzo starannie trzeba się przygotować jeśli chodzi o dekorację takiego bufetu. Wiedzą o tym uczniowie II TH, którzy na zajęciach z obsługi konsumenta prezentują stoły tematyczne.

 Składają się najczęściej z określonej ilości stołów i podstawek różnej wielkości ustawianych w bardzo różnej kombinacji, zarówno poziomej jak i pionowej. Występują również bufety w formie pojedynczego, specjalnego „mebla”, najczęściej z określoną opcją chłodzącą lub grzejącą, ewentualnie dwiema tymi funkcjami razem. Większość bufetów  upinana jest przywieszkami- „skertingami”  wokół krawędzi stołu.  Celem organizacji bufetów przez restauracje jest przede wszystkim prezentacja dań i produktów żywnościowych. Poza tym bufety są wspaniałym narzędziem w rękach restauratorów i szefów kuchni do prezentacji swoich umiejętności oraz promocji nowych dań, jak również nowej aranżacji popularnych i powszechnie znanych potraw. Jest to również doskonała forma urozmaicenia zarówno menu jak i charakteru oraz samego wyglądu restauracji. Wszystkie rodzaje bufetów są bardzo ciekawą formą dla klientów, a tym samym jedną z głównych form pozyskiwania gości. Bufety są często wykorzystywane na przyjęciach domowych, a więc warto wiedzieć, jak je przygotować. A. Wojciechowski

SONY DSCSONY DSCSONY DSCSONY DSCSONY DSCSONY DSCSONY DSC