Kulinarny Turniej Walentynkowy „Alchemia i Amory w Kuchni” był wyjątkowym wydarzeniem. Uczniowie szkół gastronomicznych przygotowali przystawkę i deser, w których wyjątkową rolę odgrywały lokalne afrodyzjaki: łosoś wędrowny oraz fjut, czyli syrop z buraków cukrowych. Jurorzy byli zachwyceni zarówno sposobem podania jak i smakami przygotowanych potraw.
Wyniki konkursu kulinarnego:
I miejsce: Zespół Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich w Toruniu w składzie: Weronika Kamińska, Marta Kamińska, opiekun- Maciej Szczęsny (500 pkt),
II miejsce: Zespół Szkół Centrum Kształcenia Praktycznego w Grubnie
w składzie: Katarzyna Zielińska, Joanna Zielińska, opiekun- Grażyna Dombek (499 pkt),
III miejsce: Zespół Szkół nr 2 im. Unii Europejskiej w Rypinie w składzie: Karolina Szatkowska, Natalia Rzymkowska , opiekun Marcin Silkowski
(488 pkt),
Wyróżnienie: Zespół Szkół Centrum Kształcenia Praktycznego w Grubnie
w składzie: Dominika Lewandowska, Paulina Lewandowska ,opiekun- Edyta Chrapińska
(431 pkt).
Podczas gdy młodzież przygotowywała konkursowe smakołyki, zainteresowani kuchnią miłosną uczestnicy wydarzenia mogli obserwować pokazy kulinarne. Przygotowane zostały przez uczennice z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Praktycznego w Grubnie oraz Tomasza Kosińskiego, wybitnego szefa kuchni z Bydgoszczy. O dawnych miłosnych potrawach opowiedziała dr Aleksandra Kleśta-Nawroc. Dziękuję za zaangażowanie nauczycieli: Grażyny Dombek, Edyty Chrapińskiej, Aleksandry Hanisz, Agnieszki Podlaszewskiej, Ewy Sienkiewicz, za przygotowanie uczniów i całej imprezy.