Grubno zdobywa PIERNIKOWĄ CHOCHLĘ prezydenta miasta Torunia


Dnia 16.03.2013r. w Toruniu odbył się konkurs kulinarny w ramach Toruńskiego Festiwalu Smaku i Toruńskich Targów Turystycznych, zadaniem którego było przygotowanie zupy  według najstarszych książek z regionu Kujaw i Pomorza. W konkursie brało udział 6 drużyn. Naszą szkołę reprezentowały: Monika  Pyżewska, Agata Piechocka  i Paulina Adamczyk, które przygotowały pod opieką p.Edyty Chrapińskiej  najbardziej smakowitą zupę rybną z kluseczkami  . Drużyna zdobyła bon na 900 zł, nagrody książkowe i dyplomy.

Zdaniem profesora Dumanowskiego konkurs miał za zadanie zwrócić uwagę uczniów szkół gastronomicznych, przyszłych szefów kuchni, na możliwość inspirowania się recepturami z dawnych książek kucharskich  naszego regionu.Celem organizatorów było zwiększenie wiedzy dotyczącej regionalnej tożsamości kulinarnej oraz zainteresowanie uczniów lokalną historią i kulturą wyżywienia. Wszyscy dziękujemy serdecznie za pomoc w przygotowaniu zupy  pani Grażynie Dombek.