Przejdź do treści

Zawód kucharz

    Branżowa Szkoła I Stopnia

    Kwalifikacja: HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań

    Od kiedy istnieje nasza cywilizacja potrzebne są osoby, które przygotowują posiłki dla innych, aby mogli posilić
    się po pracy, świętować bądź spędzić czas z rodziną podczas wspólnego biesiadowania. Jeżeli jesteś osobą otwartą
    i życzliwą, kreatywną, masz pozytywne nastawienie do ludzi, lubisz pracę w zespole, a także łatwo nawiązujesz
    kontakty – ten zawód jest dla Ciebie.


    – szkoła kończy się egzaminem potwierdzającym kwalifikację w zawodzie kucharz,
    – otrzymujesz przygotowanie zawodowe w zakresie czynności związanych z fachowym przygotowywaniem potraw
    oferowanych w różnych typach zakładów gastronomicznych,
    – potrafisz także zaplanować przyjęcia okolicznościowe i imprezy gastronomiczne oraz usługi cateringowe.
    Perspektywy zawodowe – praca:
    Absolwenci mogą być zatrudnieni w:
    – restauracjach,
    – salach bankietowych,
    – centrach konferencyjno-bankietowych,
    – stołówkach,
    – pizzeriach.

     

    Dostępność