Turniej kulinarny „Alchemia i amory w kuchni” Grubno, 9 luty 2013 r.
Regulamin
1. Organizatorzy:
– Towarzystwo Przyjaciół Dolnej Wisły,
– Hotel Centralny w Chełmnie,
– Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich – sek. w Toruniu,
– Urząd Miejski w Chełmnie,
– Zespół Parków Krajobrazowych Chełmińskiego i Nadwiślańskiego,
– Zespół Szkół Centrum Kształcenia Praktycznego w Grubnie.
2. Miejsce konkursu: Zespół Szkół Centrum Kształcenia Praktycznego w Grubnie, im. I. Łyskowskiego, 86-212 Stolno.
3. Termin ogłoszenia konkursu: 21 styczeń 2013 roku.
4. Termin nadsyłania zgłoszeń do 4 lutego 2013 roku do godziny 12:00 (decyduje kolejność zgłoszeń).
5. Forma nadsyłania zgłoszeń: wypełniony formularz zgłoszeniowy, zamieszczony na stronach internetowych Towarzystwa Przyjaciół Dolnej Wisły (www.festiwalsmaku.pl) należy wysłać na adres: warsztaty.kulinarne@wp.pl.
W tytule maila należy podać: Turniej kulinarny- Walentynki 2013.
6. Termin rozpoczęcia konkursu: 9 lutego 2013 roku w Grubnie. Do godz. 9:30 w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Praktycznego (opis stanowisk w załączeniu) zbierają się uczestnicy turnieju. Po zapoznaniu z ciągiem gastronomicznym nastąpi rozpoczęcie współzawodnictwa.
Ok. godz. 14:30 odbędzie się podsumowanie turnieju i wręczenie nagród.
7. Uczestnikami mogą być:
– uczniowie szkół gastronomicznych (wraz ze swoimi nauczycielami) z województwa kujawsko-pomorskiego; każda szkoła może zgłosić jeden zespół dwuosobowy (w turnieju może brać udział jednorazowo maksymalnie 6 zespołów).
8. Organizatorzy udostępnią chętnym do uczestnictwa w turnieju podstawowe produkty, z których uczestnicy przygotują danie główne i deser.
Każdy z zespołów przygotuje po 6 porcji dań konkursowych.
Proponowane produkty do dania głównego to: gęsina (piersi gęsie uprzednio marynowane w soku z wytłoczonym jabłek ze starych odmian) lub króliki oraz owoce morza (krewetki).
Produkty, na bazie których ma zostać przygotowany konkursowy deser, to jabłka z Doliny Dolnej Wisły i maliny.
Organizatorzy zapewniają wyżej wymienione produkty podstawowe. Ewentualne dodatki uczestnicy organizują we własnym zakresie.
Uczestnicy zobowiązani są do zabrania ze sobą własnej zastawy, w której będą prezentowali konkursowe potrawy.
9. Ocenie podlegać będzie:
– smak potrawy,
– estetyka sposobu podania,
– ustny opis (prezentacja) potrawy przedstawiony przez wykonawcę/ wykonawców (2-3 minuty),
– możliwości komercjalizacji potrawy (przydatność do zastosowania w placówkach gastronomicznych).
10. Jury konkursowe (propozycja):
– Jean Bos – wielokrotny zdobywca nagród na międzynarodowych konkursach kulinarnych, prezes EURO-TOQUES POLSKA,
– dr hab. Jarosław Dumanowski, prof. UMK,
– Marek Szczygielski, Wojewódzki Inspektor Jakości Handlowej Artykułów
Rolno-Spożywczych,
– przedstawiciel TPDW,
– przedstawiciel lokalnych mediów.
11. W przypadku zdarzeń losowych i merytorycznie uzasadnionych okolicznościach organizatorzy zastrzegają sobie prawo zmiany niniejszego regulaminu turnieju kulinarnego.
12. Przewidziane są cenne nagrody dla trzech pierwszych zespołów.
Proponowane nagrody to bony o wartości zależnej od zajętego miejsca do zrealizowania np. w firmie w Allgast w Bydgoszczy na zakup naczyń lub innych akcesoriów:
– za I miejsce – bon o wartości 1000 zł,
– za II miejsce – bon o wartości 700 zł,
– za III miejsce – bon o wartości 400 zł.
Wszystkim uczestnikom turnieju zostaną wręczone imienne dyplomy.
Serdecznie zapraszamy do udziału.
Andrzej Wojciechowski