Przejdź do treści

Co dzieje się w pracowni technologiczno-towaroznawczej?

    Oj! Dzieje się, dzieje!

    W piątek 16 marca, po raz kolejny odbyły się zajęcia praktyczne z „Technik sporządzania zakąsek”. W ramach kursu uczniowie poznają techniki sporządzania zakąsek z różnych surowców. Do tej pory sporządzaliśmy zakąski z mięsa zwierząt rzeźnych:

    • sztufadę wołową,
    • polędwicę w galarecie,
    • szaszłyki,
    • polędwiczki pieczone,
    • sosy zimne

    oraz zakąski z ryb:

    • tatar śledziowy,
    • rybę duszoną z warzywami,
    • awokado nadziewane sałatką z łososia,
    • pomidory nadziewane sałatką z tuńczyka.

    Podczas zajęć, oprócz nabywania umiejętności kulinarnych, miło spędzamy czas, wspólnie pracujemy, spożywamy wyśmienite zakąski.

    W pracowni technologiczno-towaroznawczej odbywają się także „Warsztaty przygotowujące do części praktycznej egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe w zawodzie kucharz małej gastronomii”; korzystają z nich uczniowie klasy II KMG.

    Prowadzone zajęcia odbywają się w ramach projektu „Atrakcyjne kształcenie zawodowe w powiecie chełmińskim – III”, współfinansowanego przez Unię Europejską.

     

     

    Tagi:

    Dostępność