Od 22 do 24 października grupa uczniów z klas I-IV technikum hotelarskiego wybrała się wraz z opiekunami panią Moniką Rodzik i panią Aleksandrą Zawadą na Mazury. Głównym punktem programu była Iława, ale młodzież miała również okazję poznać bliżej jej okolice. Wyjazd obfitował w mnóstwo atrakcji. Uczniowie wraz z opiekunami odwiedzili dwa iławskie hotele: trzygwiazdkowy Port 110 oraz czterogwiazdkowy Stary Tartak. Mieli okazję przyjrzeć się bliżej jak wygląda praca w branży hotelarskiej. Zapoznali się z obowiązkami pracowników na poszczególnych stanowiskach oraz uczyli się rozpoznawać typy pokoi. Zaznajomili się również że specyfiką każdego obiektu. Ponadto młodzież zwiedziła Iławę i poznała jej historię. Przewodnik Pani Bernadeta Trojan zabrała grupę również do Lubawy i Sanktuarium Matki Bożej Lipskiej. Drugi dzień to przede wszystkim wizyta w Winnicy Sztolcman. To malowniczo położone miejsce to dzieło młodych ludzi, którzy z ogromną pasją od kilku lat oddają się przemysłowi winiarskiemu. Właścicielka winnicy w niezwykle przystępny sposób wprowadziła grupę w tajniki przygotowania win i cydrów, a także ugościła młodzież i jej opiekunów własnoręcznie przygotowanymi wypiekami. Ostatniego dnia pobytu w Iławie uczniowie zwiedzili restaurację – Projekt Archimagirus. To niezwykłe miejsce, którego właścicielem jest pan Mariusz Gachewicz, znany dobrze w Zespole Szkół CKZ, bowiem przewodniczył jury podczas konkursów gastronomicznych odbywających się w ramach Alchemii i amorów w Grubnie. To człowiek, który ma ogromną wiedzę i niesamowitą pasję do gotowania. Opowiedział o swoim projekcie i przybliżył młodzieży tajniki branży gastronomicznej. Wyjazd do Iławy był połączeniem przyjemnego z pożytecznym. To był pierwszy, ale z pewnością nie ostatni wyjazd na Mazury. Czas spędzony w miłym towarzystwie, zdobyta wiedza, i przepiękna jesienna aura sprawiły, że ta październikowa wycieczka branżowa na długo pozostanie w pamięci uczniów.