Przejdź do treści

Olimpiada Wiedzy i Umiejętności Rolniczych

    Dnia 21 i 22 października odbył się szkolny etap Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych. W bloku żywienia człowieka i gospodarstwa domowego wzięły udział 33 osoby. Zawody szkolne składały się z  dwóch etapów: pisemnego i praktycznego.
    Etap pisemny polegał na rozwiązaniu testu zamkniętego składającego się z 60 pytań z zakresu technologii gastronomicznej, podstaw żywienia i higieny człowieka oraz funkcjonowania gospodarstw domowych.
    Etap praktyczny obejmował trzy zadania:
    – wykonanie sosu winegret;
    – rozpoznanie krzewów ozdobno-użytkowych wykorzystywanych w gospodarstwach domowych, określeniu ich wartości odżywczej i zastosowania w żywieniu i przetwórstwie;
    – rozpoznanie zastawy stołowej, jej dobór do potraw i napojów.
    Najwyższą ilość punktów uzyskali:
    Aleksandra Wyrębska z IV TŻ,
    Damian Demski z IV TŻ,
    Michał Kirys z IV TŻ,
    Andżelika Ruprecht z IV TŻ,
    Mikołaj Igliński z III TK,
    Katarzyna Ścislak z III TK,
    Magdalena Świerkowska z IV TŻ,
    Paulina Koszacka z IV TŻ,
    Agata Skrzeszewska z IV TŻ,
    Róża Góra z III TŻ,
    Natalia Długosz z III TŻ.

    W olimpiadzie na szczeblu okręgowym naszą szkołę będzie reprezentowała Aleksandra Wyrębska z IV TŻ.

     

    Tagi:

    Dostępność