Było smacznie – Alchemia i Amory w Kuchni


alchemiaAlchemia jest czymś tajemniczym i mistycznym, co w połączeniu ze sztuką kulinarną staje się czymś jeszcze bardziej inspirującym. W naszej szkole po raz kolejny 14 lutego bieżącego roku, w Walentynki, miało miejsce kulinarne święto Alchemia i Amory w Kuchni. Podczas imprezy działo się wiele różnych interesujących rzeczy. Głównym punktem programu był konkurs dla uczniów technikum „Aranżacja Walentynkowa”. Rywalizacja między zespołami poszczególnych szkół  w zawodach gastronomicznych jak zwykle stała na najwyższym poziomie, czym młodzi adepci sztuki gotowania z całą pewnością zdobyli serca jury i obserwatorów.  Jurorami konkursu byli: Łukasz Szewczuk (przewodniczący, Mistrz carvingu Akademia Kulinarna); Grzegorz Gniech (prezes Carving Poland, Mistrz Świata w Carvingu); Walentyna Jałocha (Sędzia Międzynarodowy Konkursów Kulinarnych, uczestniczka programu Europa da się lubić); Sławomir Nawrot (członek Euro-Toqes Polska, doradca kulinarny, kucharz); Krzysztof Leśniewski (kucharz regionalny, autor i współautor książek „Smaki Pałuk” i „Kuchnia Pałucka”); Daniel Żurkowski – „Lody Pasjonata” – Mistrz deserów lodowych) oraz Agnieszka Lewandowska (Poczta Polska, kierownik działu do spraw sprzedaży w Bydgoszczy). Po obradach jury ogłosiło werdykt, czołowe lokaty zajęli: I miejsce: Zespół Szkół Centrum Kształcenia Ustawicznego w Przemystce – zespół w składzie: Kinga Wawrzyniak i Cyprian Dobrzycki, II miejsce: Zespół Szkół Centrum Kształcenia Praktycznego w Grubnie w składzie: Agnieszka Wróblewska i Magdalena Wyżykowska,  III miejsce: Zespół Szkół Centrum Kształcenia Ustawicznego w Gronowie w składzie: Marysia Kowalska i Karol Sztandarski. Poza konkursem na imprezie odbyły się warsztaty sztuki cukierniczej, którym towarzyszyły pokazy szefów kuchni. Goście Alchemii i Amorów w Kuchni byli świadkami pokazu przygotowanego przez Michała Lorbieckiego, właściciela restauracji Chlebem i Solą, który przygotował pokaz „Desery walentynkowe” oraz „Aranżacja II dań”; szef kuchni Hotelu Vistula w Świeciu zaprezentował pokaz pt. „Filetowany pstrąg z szałwią” oraz „Walentynkową rozkosz”. Inne pokazy to kuchnia ukraińska zaprezentowana przez panią Svietlanę Rozdolską z córkami, a także pokaz kulinarny Euro Toqes Polska. Dopełnieniem walentynkowego święta kulinarnego był Mini targ produktów regionalnych (regionalne sery państwa Adamczyk z Kosowa, Produkty  spod Strzechy, Kuchnia Ukraińska – Donbas, Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa – stoisko z wyrobami regionalnymi – miód wielokwiatowy, zdrowe żywienie). Jak wiadomo każde, nawet najpyszniejsze danie powinno być podane w należyty sposób. Dlatego uczniowie naszej szkoły stanęli w szranki w konkursie „Aranżacja stołów”. W jury zasiedli nasi zacni goście: Grzegorz Gniech, Walentyna Jałocha oraz Agnieszka Lewandowska. Wyłoniono trzy zwycięskie zespoły: I miejsce – Roksana Kaszewska, Wiktoria Siembrzuch, II miejsce – Natalia Gerke i Emilia Bednarek, III miejsce – Weronika Ernestowicz, Martyna Sankiewicz.Ta pyszna impreza zakończyła się wręczeniem upominków i nagród w ramach przeprowadzonych konkursów. Sponsorzy imprezy to: Sery państwa Adamczyk, Kosowo; Wędliny i mięsa Niewieścin, Iglotex Polska, Strzeleckie Powidła Śliwkowe.Wszystkim sponsorom i fundatorom nagród (CHDK, UM Chełmna, Poczta Polska, Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko -Pomorskiego) serdecznie dziękujemy. Było naprawdę smacznie i ładnie Zapraszamy za rok.