To już VI edycja konkursu dla szkół gastronomicznych „Alchemia i Amory w Kuchni”, który odbył się w naszej szkole 09.02.2018r. Do konkursu zostały zaproszone szkoły z województwa. Z zaproszenia skorzystali: Zespół Szkół CKU w Przemystce, Zespół Szkół Nr 2 w Rypinie, Zespół Szkół Gastronomiczno Hotelarskich w Toruniu, Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Świeciu i reprezentacja gospodarzy- Zespół Szkół CKP Grubno.
Konkurs oceniany był przez ekspertów rynku hotelarsko – gastronomicznego w składzie: przewodniczący – Tomasz Walter, szef kuchni hotelu „Ikar” w Bydgoszczy, Tomasz Szymański – konsultant generalny do spraw gastronomii Iglotex Warszawa, Aleksandra Kleśta- Nawrocka – Slow Food Kujawsko -Pomorskie , Muzeum Toruńskiego Piernika, Szymon Wacławik – prezes hotelu „Vistula” Świecie, Jarosław Pochłopień – właściciel firmy Coffee and Tea Toruń.
Szkoły po ocenie zajęły odpowiednio miejsca:
I. Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich Toruń ( Damian Hirt i Jakub Kuczkowski)
II. Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Świecie( Karol Bartnik i Michał Lamberski),
III. Zespół Szkół Centrum Kształcenia Praktycznego w Grubnie (Klaudia Gerlicka i Sandra Śpica),
IV. Zespół Szkół Kształcenia Ustawicznego w Przemystce (Kinga Wawrzyniak i Cyprian Dobrzycki).