Początek roku szkolnego to moment, kiedy przyroda przybiera barwy jesieni. Jest to również czas, gdy w naszych sadach pojawiają się przepyszne jabłka, śliwki, gruszki i orzechy. Nie zapominając o tych darach natury, młodzież i nauczyciele z Zespołu Szkół CKP w Grubnie, corocznie uczestniczą w Pikniku w Stuletnim Sadzie w Topolnie. IV edycja Pikniku odbyła się w minioną niedzielę, 10 września. Niestety, tegoroczna aura jest kapryśna i organizatorzy tej imprezy plenerowej zdecydowali się na przeniesienie jej do Pruszcza. Deszczowa pogoda nie zniechęciła mieszkańców lokalnej społeczności i tłumnie przybyli oni na tę uroczystość. Piknik w Stuletnim Sadzie jest niepowtarzalną okazją do skosztowania regionalnych specjałów, wymiany doświadczeń i promocji szkoły. Udział w tym wydarzeniu daje młodzieży szansę na prezentowanie swojego talentu i umiejętności kulinarnych. W tym roku szkolnym dwaj absolwenci – Artur Weroński i Paweł Bomba reprezentowali Zespół Szkół CKP w pokazach gastronomicznych. Chłopcy w asyście dziewcząt z klasy 2 technikum żywienia przygotowali przepyszny schab z boczkiem i śliwką w sosie na bazie konfitury i wina. Smak tego dania był zaskakujący i niepowtarzalny. Prócz absolwentów szkołę reprezentowały również uczennice: Agnieszka Buczkowska, Agnieszka Wróblewska, Marta Bielińska i Magdalena Wyżykowska z klasy 2 technikum żywienia, a także uczniowie Patryk Korzec i Marcin Kreczmer z klasy 3 technikum hotelarskiego. Młodzież z chęcią i zaangażowaniem pomagała na stoisku. Serwowali oni zupę gulaszową, kanapki, kawę i herbatę. Praca przebiegała bardzo sprawnie pod czujnym okiem pań: Emilii Majchrzak, Marty Przybylskiej i Aleksandry Zawady. Impreza ta na stałe wpisała się w harmonogram działań szkolnych i jest ciekawą formą promocji kierunków kształcenia.