Uczniowie klas żywieniowych nie raz już udowadniali,że potrafią doskonale gotować, wykazując przy tym inwencję twórczą. Kolejną okazję do zmagań kulinarnych mieli 27 kwietnia podczas konkursu „Kuchnia wegetariańska w roli głównej” Celem organizatorek gastronomicznych zmagań,p.G.Dombek,p .A.Hanisz, było zaproponowanie wegetarianizmu jako alternatywnej lub uzupełniającej możliwości odżywiania. Komisja konkursowa oceniała stopień trudności, poprawność wykonania, estetykę, przestrzeganie zasad BHP, ppoż. i oczywiście walory smakowe.
Dwuosobowe ekipy przygotowały obowiązkowo pierogi z soczewicą i dowolny deser z gotowego lub własnego przepisu.Młode mistrzynie sztuki kulinarnej zaproponowały słodkie placuszki kukurydziane, deser na bazie kaszy jaglanej, tiramisu i „słodką rozkosz”. Wszystkie propozycje były niezwykle smaczne i pięknie podane, a dziewczęta udowodniły,że gotowanie naprawdę jest sztuką.
Komisja w składzie : dyr. E Chrapińska, M.Małecka- długoletnia wegetarianka, G.Dombek i A.Hanisz, jednogłośnie wyłoniły zwyciężczynie.
I miejsc – K.Gierlicka, S.Śpica z kl.II TŻ i UG,
II- M.Bielińska,O.Ziemecka /I TŻ i UG/,
III- M.Korzenecka, K.Sowińska/II TŻ i UG/,
wyróżnienie- K.Babicz,K. Orłowska /III TŻi UG/.