Co się dzieje podczas zajęć z pracowni gastronomicznej w III klasie technikum żywienia i usług gastronomicznych?


20161012_13262712 pażdziernika uczniowie  klasay III technikum żywienia i usług gastronomicznych na  zajęciach z pracowni gastronomicznej sporządzali zakaski zimne i gorące z  jaj i z  sera oraz  napoje  bezalkoholowe  zimne.

Potrawy wygladały smakowicie i tak też smakowały. 

Oto  relacja  z  zajęć:

20161012_132253

20161012_132405

20161012_132335-1

20161012_132448-1 20161012_132535-1 20161012_132547 20161012_132623 20161012_132627

 

20161012_132432

Przepis na kulki serowe-jedna z  potraw  wykonanych przez  uczniów  technikum:

KULKI  SEROWE Z  SUSZONYMI POMIDORAMI

20161012_133116

Normatyw  surowcowy na  15  kulek:

– ser  żółty-140 g

– ser  camembert– 15 g

– ser typu  feta- 40 g

– ser topiony śmietankowy- 50 g

– chilli w proszku- do smaku

– migdały-70 g

– suszone pomidory w  zalewie  ziołowej- 5 szt.

Sposób wykonania:

– przeprowadź obróbkę wstępną surowców

– suszone pomidory odsącz z zalewy, pokrój w drobną kostkę

– ser feta i  camembert rozdrobnij, ser żółty zetrzej  na tarce, połącz sery z  sobą, dodaj  do nich ser topiony, pomidory i dokładnie  wymieszaj

– migdały upraż na suchej  patelni, następnie drobno je posiekaj i wymieszaj z  chilli

– z masy serowej  formuj małe  kulki i obtocz w  migdałach, schładzaj je w  lodówce ok 2-3  godzin

– gotowe kulki ułóż  na półmisku, podawaj z pieczywem.

Kulki serowe można obtaczać w rozdrobnionych orzechach  włoskich, w słodkiej  papryce w proszku, w  świeżych ziołach.

SMACZNEGO!!!

Zapisz

Zapisz

Zapisz