12 pażdziernika uczniowie klasay III technikum żywienia i usług gastronomicznych na zajęciach z pracowni gastronomicznej sporządzali zakaski zimne i gorące z jaj i z sera oraz napoje bezalkoholowe zimne.
Potrawy wygladały smakowicie i tak też smakowały.
Oto relacja z zajęć:
Przepis na kulki serowe-jedna z potraw wykonanych przez uczniów technikum:
KULKI SEROWE Z SUSZONYMI POMIDORAMI
Normatyw surowcowy na 15 kulek:
– ser żółty-140 g
– ser camembert– 15 g
– ser typu feta- 40 g
– ser topiony śmietankowy- 50 g
– chilli w proszku- do smaku
– migdały-70 g
– suszone pomidory w zalewie ziołowej- 5 szt.
Sposób wykonania:
– przeprowadź obróbkę wstępną surowców
– suszone pomidory odsącz z zalewy, pokrój w drobną kostkę
– ser feta i camembert rozdrobnij, ser żółty zetrzej na tarce, połącz sery z sobą, dodaj do nich ser topiony, pomidory i dokładnie wymieszaj
– migdały upraż na suchej patelni, następnie drobno je posiekaj i wymieszaj z chilli
– z masy serowej formuj małe kulki i obtocz w migdałach, schładzaj je w lodówce ok 2-3 godzin
– gotowe kulki ułóż na półmisku, podawaj z pieczywem.
Kulki serowe można obtaczać w rozdrobnionych orzechach włoskich, w słodkiej papryce w proszku, w świeżych ziołach.
SMACZNEGO!!!