Przejdź do treści

Co się dzieje podczas zajęć z pracowni gastronomicznej w III klasie technikum żywienia i usług gastronomicznych?

    20161012_13262712 pażdziernika uczniowie  klasay III technikum żywienia i usług gastronomicznych na  zajęciach z pracowni gastronomicznej sporządzali zakaski zimne i gorące z  jaj i z  sera oraz  napoje  bezalkoholowe  zimne.

    Potrawy wygladały smakowicie i tak też smakowały. 

    Oto  relacja  z  zajęć:

    20161012_132253

    20161012_132405

    20161012_132335-1

    20161012_132448-1 20161012_132535-1 20161012_132547 20161012_132623 20161012_132627

     

    20161012_132432

    Przepis na kulki serowe-jedna z  potraw  wykonanych przez  uczniów  technikum:

    KULKI  SEROWE Z  SUSZONYMI POMIDORAMI

    20161012_133116

    Normatyw  surowcowy na  15  kulek:

    – ser  żółty-140 g

    – ser  camembert– 15 g

    – ser typu  feta- 40 g

    – ser topiony śmietankowy- 50 g

    – chilli w proszku- do smaku

    – migdały-70 g

    – suszone pomidory w  zalewie  ziołowej- 5 szt.

    Sposób wykonania:

    – przeprowadź obróbkę wstępną surowców

    – suszone pomidory odsącz z zalewy, pokrój w drobną kostkę

    – ser feta i  camembert rozdrobnij, ser żółty zetrzej  na tarce, połącz sery z  sobą, dodaj  do nich ser topiony, pomidory i dokładnie  wymieszaj

    – migdały upraż na suchej  patelni, następnie drobno je posiekaj i wymieszaj z  chilli

    – z masy serowej  formuj małe  kulki i obtocz w  migdałach, schładzaj je w  lodówce ok 2-3  godzin

    – gotowe kulki ułóż  na półmisku, podawaj z pieczywem.

    Kulki serowe można obtaczać w rozdrobnionych orzechach  włoskich, w słodkiej  papryce w proszku, w  świeżych ziołach.

    SMACZNEGO!!!

    Zapisz

    Zapisz

    Zapisz

    Dostępność