Tak, to już naprawdę IV edycja konkursu, ale to nie wszystko. Przedstawiam harmonogram pierwszego dnia walentynek chełmińskich Grubno 2016 r.
IV Konkurs dla Szkół Gastronomicznych „Alchemia i Amory w Kuchni”
Otwarte warsztaty kulinarne i pokazy szefów kuchni- 12.02.2016 r.
9:00- przywitanie przybyłych gości
9:30- odprawa uczestników konkursu gastronomicznego
10:00- rozpoczęcie rywalizacji drużyn zgłoszonych w konkursie
Pokazy i prezentacje – sala konferencyjna internatu.
10:00- Michał Żulewski, szef kuchni „Restauracji Bułka” w Toruniu oraz prowadzący Akademię Kulinarną Studio A w Toruniu.
Warsztaty – „ Tradycje kulinarne”.
10:15 – pokaz kulinarny uczniów kierunków żywieniowych z Zespołu Szkół CKP w Grubnie
10:45 – Michał Lorbiecki, szef kuchni restauracji „Chlebem i Solą” w Chełmnie
Warsztaty – „Kuchnia polska w nowoczesnej odsłonie”.
10:30 – konkurs „Aranżacja stołów walentynkowych”
Prezentacja zastawy i dekoracji stołów zaprezentowana przez uczniów Technikum
Hotelarskiego ZS CKP w Grubnie
11:30 – Aleksandra Kleśta–Nawrocka
„Kultura żywienia Slow Food”
11:45 – Tomasz Welter – Ambasador Bonduelle Food Service, szef
kuchni Vistula Hotel *** w Świeciu
„Nowe trendy w sztuce kulinarnej – aranżacja z kwiatów jadalnych”.
12:30 – pokaz barmański uczniów Technikum Hotelarstwa z Grubna. Około 13:00 ambasador marki „Bonduelle” Tomasz Welter przestawi nowoczesne zastosowanie warzyw w gastronomii.
Około godz.14:00 ogłoszenie wyników konkursowych oraz wręczenie nagród i upominków. W międzyczasie pokaz pracy pieca konwekcyjno– parowego firmy Unox oraz prezentacja produktów ekologicznych, kawy kolumbijskiej i soków naturalnie tłoczonych.
Zapraszamy wszystkich