Jak co środę w internacie odbył się kurs barmański. Na zajęciach przygotowywane są koktajle owocowe, napoje gorące, zimne i mieszanki różnorodnych syropów barmańskich. Sztuka barmańska jest nie tylko precyzją łączenia napojów alkoholowych, ale przy współczesnym trybie życia wielu ludzi ucieka do specjalistycznych diet na bazie owoców i warzyw.Również hotele europejskie rozpoczynają swoje „podboje”, serwując przeróżne dietetyczne napoje i aromatyczne kawy czy herbaty.
Podajemy przepis na melonowy koktajl: 0,4 ml kefiru 0% lub 1%, 100 ml mleka 3,2%, 3 łyżki cukru trzcinowego lub 2 białego, tradycyjnego, 1 banan, 200 g. melona miodowego dobrze obranego do cześci miękkiej, 1 łyżka miodu płynnego, łyżeczka soku z cytryny do zaostrzenia smaku. Wszystkie składniki zmiksować; podawać w wysokiej szklance udekorowanej bananem, cukrem białym ,słomką i bitą śmietaną jeśli lubicie.
ŻYCZYMY SMACZNEGO