Branżowa Szkoła I Stopnia
Kwalifikacja: HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań
Od kiedy istnieje nasza cywilizacja potrzebne są osoby, które przygotowują posiłki dla innych, aby mogli posilić
się po pracy, świętować bądź spędzić czas z rodziną podczas wspólnego biesiadowania. Jeżeli jesteś osobą otwartą
i życzliwą, kreatywną, masz pozytywne nastawienie do ludzi, lubisz pracę w zespole, a także łatwo nawiązujesz
kontakty – ten zawód jest dla Ciebie.
– szkoła kończy się egzaminem potwierdzającym kwalifikację w zawodzie kucharz,
– otrzymujesz przygotowanie zawodowe w zakresie czynności związanych z fachowym przygotowywaniem potraw
oferowanych w różnych typach zakładów gastronomicznych,
– potrafisz także zaplanować przyjęcia okolicznościowe i imprezy gastronomiczne oraz usługi cateringowe.
Perspektywy zawodowe – praca:
Absolwenci mogą być zatrudnieni w:
– restauracjach,
– salach bankietowych,
– centrach konferencyjno-bankietowych,
– stołówkach,
– pizzeriach.