Jabłko w roli głównej


Jabłko to niewątpliwie najbardziej popularny owoc w naszym kraju, niestety zbyt mało doceniany.

O szczególnych walorach smakowych tego „rajskiego owocu” przekonali nas uczestnicy szkolnego konkursu zorganizowanego przez nauczycielki przedmiotów żywieniowych:G.Dombek, A.Hanisz,A.Podlaszewską i E.Chrapińską.

Uczestniczkami były dziewczęta technikum i zasadniczej szkoły o profilu żywieniowym.

Na konkursie, który odbył się  9 stycznia, uczennice musiały przygotować różne potrawy , których podstawowym składnikiem było właśnie jabłko. Obowiązkowo piekły szarlotkę na różne sposoby.

 

Efekty kulinarnych zmagań przerosły oczekiwania wzrokowe i smakowe komisji konkursowej i przypadkowych osób, które miały  szczęście obserwować uczestniczki w akcji.

Wspaniałe, delikatne szarlotki, placuszki, zupy, kremy to tylko niektóre dania z jabłkiem w roli głównej.

Komisja konkursowa musiał jednak wyłonić laureatki.

K. Krawaczyńska i M. Grabowska ( obie z KMG)  za szarlotkę po królewsku

zajęły I miejsce, a A.Szymańska i K Wyrąbkiewicz ( IVTŻ ) za szarlotkę i zupę jabłkową  uplasowały się tuż za swoimi młodszymi koleżankami.

Zmagania konkursowe zakończyła wspólna degustacja przy kawie i słodkich jabłkowych delicjach.