Jabłko to niewątpliwie najbardziej popularny owoc w naszym kraju, niestety zbyt mało doceniany.
O szczególnych walorach smakowych tego „rajskiego owocu” przekonali nas uczestnicy szkolnego konkursu zorganizowanego przez nauczycielki przedmiotów żywieniowych:G.Dombek, A.Hanisz,A.Podlaszewską i E.Chrapińską.
Uczestniczkami były dziewczęta technikum i zasadniczej szkoły o profilu żywieniowym.
Na konkursie, który odbył się 9 stycznia, uczennice musiały przygotować różne potrawy , których podstawowym składnikiem było właśnie jabłko. Obowiązkowo piekły szarlotkę na różne sposoby.
Efekty kulinarnych zmagań przerosły oczekiwania wzrokowe i smakowe komisji konkursowej i przypadkowych osób, które miały szczęście obserwować uczestniczki w akcji.
Wspaniałe, delikatne szarlotki, placuszki, zupy, kremy to tylko niektóre dania z jabłkiem w roli głównej.
Komisja konkursowa musiał jednak wyłonić laureatki.
K. Krawaczyńska i M. Grabowska ( obie z KMG) za szarlotkę po królewsku
zajęły I miejsce, a A.Szymańska i K Wyrąbkiewicz ( IVTŻ ) za szarlotkę i zupę jabłkową uplasowały się tuż za swoimi młodszymi koleżankami.
Zmagania konkursowe zakończyła wspólna degustacja przy kawie i słodkich jabłkowych delicjach.