W piątek 16 marca, po raz kolejny odbyły się zajęcia praktyczne z „Technik sporządzania zakąsek”. W ramach kursu uczniowie poznają techniki sporządzania zakąsek z różnych surowców. Do tej pory sporządzaliśmy zakąski z mięsa zwierząt rzeźnych:
- sztufadę wołową,
- polędwicę w galarecie,
- szaszłyki,
- polędwiczki pieczone,
- sosy zimne
oraz zakąski z ryb:
- tatar śledziowy,
- rybę duszoną z warzywami,
- awokado nadziewane sałatką z łososia,
- pomidory nadziewane sałatką z tuńczyka.
Podczas zajęć, oprócz nabywania umiejętności kulinarnych, miło spędzamy czas, wspólnie pracujemy, spożywamy wyśmienite zakąski.
W pracowni technologiczno-towaroznawczej odbywają się także „Warsztaty przygotowujące do części praktycznej egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe w zawodzie kucharz małej gastronomii”; korzystają z nich uczniowie klasy II KMG.
Prowadzone zajęcia odbywają się w ramach projektu „Atrakcyjne kształcenie zawodowe w powiecie chełmińskim – III”, współfinansowanego przez Unię Europejską.