Najbardziej niesamowitą ofertą wydaje się być Akademia Kuchni Molekularnej, czyli zaskakujące połączenia smaków, nowatorskich technik przygotowywania potraw i nauki ścisłe zastosowanych w praktyce. Pokaz taki odbył się w Bydgoszczy na WSG, w którym udział wzięli uczniowie II KMG i 3 dziewczyny z IV TH. Uczestnicy mieli możliwość zapoznania się z tak niesamowitymi sposobami przyrządzania wykwintnych potraw jak na przykład smażenie na wodzie, zamrażanie ciekłym azotem albo wędzenie nadające potrawom różnorodne aromaty. Najciekawszą potrawą były bezy przygotowane na ciekłym azocie.
Przewaga kuchni molekularnej nad innymi sposobami gotowania polega na dokładnej analizie poszczególnych działań kucharza i efektów, jakie wywierają one na przyrządzane dania. Wiadomo po prostu, co się dzieje z produktami poddawanymi poszczególnym etapom przetwarzania, co w zwyczajnej kuchni nie jest już czasem tak oczywiste.