Olimpiada Wiedzy i Umiejętności Rolniczych


Dnia 21 i 22 października odbył się szkolny etap Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych. W bloku żywienia człowieka i gospodarstwa domowego wzięły udział 33 osoby. Zawody szkolne składały się z  dwóch etapów: pisemnego i praktycznego.
Etap pisemny polegał na rozwiązaniu testu zamkniętego składającego się z 60 pytań z zakresu technologii gastronomicznej, podstaw żywienia i higieny człowieka oraz funkcjonowania gospodarstw domowych.
Etap praktyczny obejmował trzy zadania:
– wykonanie sosu winegret;
– rozpoznanie krzewów ozdobno-użytkowych wykorzystywanych w gospodarstwach domowych, określeniu ich wartości odżywczej i zastosowania w żywieniu i przetwórstwie;
– rozpoznanie zastawy stołowej, jej dobór do potraw i napojów.
Najwyższą ilość punktów uzyskali:
Aleksandra Wyrębska z IV TŻ,
Damian Demski z IV TŻ,
Michał Kirys z IV TŻ,
Andżelika Ruprecht z IV TŻ,
Mikołaj Igliński z III TK,
Katarzyna Ścislak z III TK,
Magdalena Świerkowska z IV TŻ,
Paulina Koszacka z IV TŻ,
Agata Skrzeszewska z IV TŻ,
Róża Góra z III TŻ,
Natalia Długosz z III TŻ.

W olimpiadzie na szczeblu okręgowym naszą szkołę będzie reprezentowała Aleksandra Wyrębska z IV TŻ.