Dzień konkursu to święto gastronomii i hotelarstwa w naszej szkole. Dzięki sponsorom, zaprzyjaźnionym instytucjom i przedsiębiorcom mogliśmy zorganizować pokazy kulinarne, prezentacje gastronomiczne, degustację i produkty regionalne. Sala konferencyjna zamieniła się w miejsce pokazów: sporządzanie sushi – Giżycko, pokaz pracy pieców konwekcyjno- parowych firmy UNOX, pokaz blenderów kielichowych firmy Hamilton Beach, prezentacja nowoczesnej porcelany gastronomicznej Fine Dine, pokazy kulinarne Restauracji Hotelu Vistula w Świeciu i prelekcja Jarosława Pochłopnia związana z kawą i herbatą sprowadzaną z oryginalnych plantacji.
Natomiast hol internatu zamienił się w „targ degustacji” nie tylko potraw regionalnych, wśród których były: przepyszna zupa hiszpańska ze ślimakami, ciasteczka cabernet ze ślimakami, ślimaki w skorupce z masłem czosnkowym i ślimaki w zalewie. To wszystko dzięki firmie z Kobylanki SNAILS – POL. Na kolejnym stoisku znalazły się przepyszne sery produkcji państwa Adamczyków, a w szczególności moje ulubione- ser z kozieradką i ser Pielgrzym.Były też przetwory regionalne: dżemy, musztardy, chrzany i inne kombinacje regionalne. A.W.