Szkolny Konkurs Gastronomiczny


Deser w roli głównej

deser

Ogłaszamy szkolny konkurs gastronomiczny.

Zapraszamy uczniów chętnych do udziału.

  1. Tematem przewodnim tegorocznego konkursu będzie deser regionu chełmińskiego (regionalny lub z surowców Ziemi Chełmińskiej).
  2. Należy wykonać 6 porcji deseru (2 porcje do oceny i ekspozycji, 4 porcje do degustacji).
  3. W konkursie biorą udział zespoły dwuosobowe z klas gastronomicznych.
  4. Maksymalna liczba zespołów wynosi 5 drużyn.
  5. O zakwalifikowaniu się do konkursu decyduje kolejność zgłoszeń wraz z dostarczonymi recepturami.
  6. Kompletna receptura powinna zawierać normatyw surowcowy oraz sposób wykonania.
  7. Ostateczny termin zgłaszania mija 20 kwietnia 2015r. o godzinie 12:00.
  8. Konkurs składa się z dwóch etapów:
  • 28 kwietnia od 8:00 do 11:30 wykonanie deseru w pracowni technologiczno-towaroznawczej.
  • 29 kwietnia od 9:50 do 11:30 nastąpi porcjowanie, dekorowanie i podanie deserów oraz degustacja i ocena jury.
  1. Ocenie podlegać będą:
  • estetyka i wykonanie receptury w formie papierowej,
  • proces produkcji deseru,
  • stopień trudności,
  • dekoracja i sposób podania,
  • dobór surowców regionalnych.
  1. Organizatorzy zapewniają zakup surowców do kwoty 70,00 zł/drużyna.
  2. Informacji udzielają nauczyciele: Edyta Chrapińska i Agnieszka Podlaszewska.

 

Serdecznie zapraszamy!