Serwis rosyjski u hotelarzy na zajęciach z obsługi konsumenta


IMG_20141117_144713Rosyjski serwis charakteryzuje się pełnym i bardzo bogatym nakryciem stołu w zastawę stołową, naczynia szklane, porcelanę, jak również półmiski i salaterki z potrawami oraz napoje alkoholowe i bezalkoholowe. Wymaga to szczególnie starannego doboru wszystkich wymienionych elementów, duże znaczenie przywiązuje się do dekoracji i estetyki stołów. Metodę tę preferuje się przy organizowaniu małych stołów okolicznościowych z okazji przyjęć, jak np. stół weselny, myśliwski, urodzinowy, imieninowy.Wszystkie czynności przygotowawcze należy zakończyć przed wyznaczoną godziną przyjęcia.

Na stołach ustawia się przekąski zimne w różnym asortymencie, jak mięsne, z jaj, jarzyn, sera oraz owoce i ciasta. Przygotowuje się również specjalny stół (bufet) z dodatkowymi potrawami i napojami, który należy ustawić w sali w taki sposób, aby konsumenci mieli wgląd na bufet. Wygląd  stołu  musi harmonizować z dekoracją na stole podstawowym. Najczęściej uczniowie przy tym serwisie dużo czasu poświęcają dekoracji,  która jest ich własną inicjatywą twórczą.  Prezentowane stoły zostały wykonane przez klasę II TH (A. Wojciechowski).

IMG_20141117_143408 IMG_20141117_144522 IMG_20141117_144404