Turniej walentynkowy zachwycił jurorów i gości


Kulinarny Turniej Walentynkowy „Alchemia i Amory w Kuchni” był wyjątkowym wydarzeniem. Uczniowie szkół gastronomicznych przygotowali przystawkę i deser, w których wyjątkową rolę odgrywały lokalne afrodyzjaki: łosoś wędrowny oraz fjut, czyli syrop z buraków cukrowych. Jurorzy byli zachwyceni zarówno sposobem podania  jak i smakami przygotowanych potraw.

Wyniki konkursu kulinarnego:

I miejsce:  Zespół Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich w Toruniu w składzie: Weronika Kamińska, Marta Kamińska, opiekun- Maciej Szczęsny (500 pkt),

II miejsce: Zespół Szkół Centrum Kształcenia Praktycznego w Grubnie
w składzie: Katarzyna Zielińska, Joanna Zielińska, opiekun- Grażyna Dombek (499 pkt),

III miejsce: Zespół Szkół nr 2 im. Unii Europejskiej w Rypinie  w składzie: Karolina Szatkowska, Natalia Rzymkowska , opiekun  Marcin Silkowski
(488 pkt),

Wyróżnienie: Zespół Szkół Centrum Kształcenia Praktycznego w Grubnie
w składzie: Dominika Lewandowska, Paulina Lewandowska ,opiekun- Edyta Chrapińska
(431 pkt).

Podczas  gdy młodzież przygotowywała konkursowe smakołyki, zainteresowani kuchnią miłosną uczestnicy wydarzenia mogli obserwować pokazy kulinarne. Przygotowane zostały przez uczennice z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Praktycznego w Grubnie oraz Tomasza Kosińskiego, wybitnego szefa kuchni z Bydgoszczy. O dawnych miłosnych potrawach opowiedziała dr Aleksandra Kleśta-Nawroc. Dziękuję za zaangażowanie nauczycieli: Grażyny Dombek, Edyty Chrapińskiej, Aleksandry Hanisz, Agnieszki Podlaszewskiej, Ewy Sienkiewicz, za przygotowanie uczniów i całej imprezy.