Zespół Szkół CKP w Grubnie na Festiwalu Smaku w Grucznie


W ubiegłym tygodniu, w piątek 23.08.2013r., w szkolnej pracowni gastronomicznej rozpoczęły się przygotowania do tegorocznego Festiwalu Smaku Gruczno 2013r. Jest to pierwszy rok współpracy z Towarzystwem Przyjaciół Doliny Dolnej Wisły, a tym samym  z najlepszymi kucharzami w Polsce, np: Jean Bos. Na tegoroczną edycję festiwalu nauczyciele i uczniowie przygotowali 14 blach ciasta takich jak: tarta z owocami leśnymi, malinami,j agodami, borówkami, kruche ciasto ze śliwką, babki, murzynki czy też szarlotkę. Oprócz ciasta został przygotowany chłodnik litewski, pasztet z cukinii. Na miejscu były robione gofry z cukrem pudrem, bitą śmietaną i owocami. Bardzo dużym zainteresowaniem cieszyła się przygotowana na miejscu zupa jabłkowa po staropolsku. Szkoła prezentowała w ten sposób swoje umiejętności praktyczne i promowała kierunki kształcenia  w Grubnie.