Warsztaty kulinarne „Tradycyjne Produkty – Nowoczesna Kuchnia Polska”


Uczennice klasy IV Technikum Żywienia i Gospodarstwa Domowego – Natalia Banasiak i Natalia Długosz wraz z opiekunem – Edytą Chrapińską brały udział w warsztatach kulinarnych, odbywających się w ramach projektu „Żywność wysokiej jakości. Krótsza droga od producenta do konsumenta”.

 

Warsztaty trwały od 25 do 26 września 2012r. w Osadzie Karbówko, w miejscowości Elgiszewo. W czasie szkolenia odbywały się zajęcia z renomowanymi kucharzami i restauratorami: Eugeniuszem Mientkiewiczem – smakoszem i znawcą produktów regionalnych oraz Dariuszem Szymańskim z bydgoskiego „Klubu Kolacyjnego”.

 

Celem warsztatów było rozbudzenie w przyszłych kucharzach kreatywności przy tworzeniu nowoczesnej kuchni polskiej, która wykorzystuje najwyższej jakości regionalne produkty. Na stole pojawiły się m. in.: gęsia wątróbka z kaparami i anchois, nadziewane przepiórki, zupa jabłkowa z bursztynem czy pomidory z kardamonem. W drugim dniu warsztatów uczennice przyrządziły cykorię nadziewaną pureé z kaszy jaglanej z żurawiną, do tego sos z sera pleśniowego oraz żurawina karmelizowana na miodzie.

 

Uczestników warsztatów odwiedzili:Dyrektor Departamentu Rolnictwa Urzędu Marszałkowskiego w Toruniu – Wiesław Czernecki oraz Mirosława Konicka z UM. Młodzi kucharze otrzymali od gości książkę „Kuchnia z rodowodem”, zawierającą tradycyjne potrawy i produkty województwa kujawsko-pomorskiego.