Co dzieje się w pracowni technologiczno-towaroznawczej?


Oj! Dzieje się, dzieje!

W piątek 16 marca, po raz kolejny odbyły się zajęcia praktyczne z „Technik sporządzania zakąsek”. W ramach kursu uczniowie poznają techniki sporządzania zakąsek z różnych surowców. Do tej pory sporządzaliśmy zakąski z mięsa zwierząt rzeźnych:

  • sztufadę wołową,
  • polędwicę w galarecie,
  • szaszłyki,
  • polędwiczki pieczone,
  • sosy zimne

oraz zakąski z ryb:

  • tatar śledziowy,
  • rybę duszoną z warzywami,
  • awokado nadziewane sałatką z łososia,
  • pomidory nadziewane sałatką z tuńczyka.

Podczas zajęć, oprócz nabywania umiejętności kulinarnych, miło spędzamy czas, wspólnie pracujemy, spożywamy wyśmienite zakąski.

W pracowni technologiczno-towaroznawczej odbywają się także „Warsztaty przygotowujące do części praktycznej egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe w zawodzie kucharz małej gastronomii”; korzystają z nich uczniowie klasy II KMG.

Prowadzone zajęcia odbywają się w ramach projektu „Atrakcyjne kształcenie zawodowe w powiecie chełmińskim – III”, współfinansowanego przez Unię Europejską.