I miejsce w konkursie gastronomicznym w Villi Calvados w Bydgoszczy „Świnia puławska jako rarytas regionalny”


Po raz pierwszy Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa w Bydgoszczy zaprosiła szkoły do konkursu kulinarnego. Konkurs składał się z II etapów. Po pierwszym etapie nasza szkoła była w sześciu zespołach wyróżnionych, które 03.11.2016 r. miały stanąć do konkursu w Villi Calvados w Bydgoszczy. Ekipy konkursowe miały do przygotowania swoje danie pokazowe z użyciem mięsa ze świni puławskiej. Głównym”szefem” jury konkursowego był sam przewodniczący Stowarzyszenia Kucharzy Kujaw i Pomorza pan Grzegorz Parczewski. Naszą szkołę reprezentowali uczniowie klasy IV Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych – Artur Weroński i Paweł Bomba.

Panowie przygotowali polędwicę nadziewaną marmoladą śliwkową z serem camembert i rozmarynem. Dodatkiem skrobiowym było kaszotto z kaszy pęczak z grzybami i pietruszką, a dodatkiem buraczki czerwone pieczone z solą i kminkiem, potem glazurowane w miodzie i winie. Do tego był wykonany sos z powideł śliwkowych i wina czerwonego. Wszystko zastało podane na zastawie stołowej wykonanej z czarnych łupków. Bardzo serdecznie chciałbym podziękować chłopakom za dodatkową, ciężką pracę i za wspaniałą pomysłowość. Tak właśnie się pracuje na nagrody. Zachęcam innych uczniów do udziału w konkursach, a jest ich sporo. Andrzej Wojciechowski

Zapisz